De Lochtenbergschool - Tetelrath

De Lochtenbergschool - Tetelrath

donderdag 15 juli 2021

Hoog bezoek

Eigenlijk had ik mijn pen al voorgoed opgeborgen, maar met het volgende verhaal wil ik daarop terugkomen.

Het is al lang geleden en Hare Majesteit Juliana was nog onze koningin. Prins Bernhard was haar gemaal en in die tijd ook de Inspecteur van het Nederlandse leger. In die functie bleek hij op zeker moment in de fout te zijn gegaan waardoor hij zijn taken bij de krijgsmacht en de daarbij horende rang van Inspecteur moest afstaan.

Vóór dit besluit genomen werd, bleek er echter een afspraak te zijn gemaakt voor een bezoek van de Prins aan het NATO-hoofdkwartier in Mönchengladbach / Rheindahlen, uiteraard in de daarbij horende functie van Nederlandse legerinspecteur. Een belangrijke gebeurtenis met een grote parade voor het Big-House, het hoofdkwartier met vele generaals, hoge gasten en ook de kinderen van onze Nederlandse school.

De kinderen en de ouders hadden prins Bernhard ook al ’s morgens ontmoet op hun ‘eigen’ school. Rond half elf arriveerde de prins met zijn gevolg in Tetelrath, waar de parkeerplaats en de speelplaats volstonden met kinderen en ouders om Zijne koninklijke Hoogheid welkom te heten.


Daarna volgde een bezoek aan de klassen, waarbij de Prins veel tijd uittrok voor groep 7/8. Hier werd aan prins Bernhard een door de leerlingen samengesteld boek aangeboden met verhalen en foto’s over leven, leren, prestaties, en spelen aan een school in het buitenland. Het boek was bedoeld voor zijn oudste kleinzoon Alexander.

De prins bekeek het boek langdurig en kritisch en kwam tot de conclusie dat de zeer goede zwemresultaten die daarin vermeld waren, ver overtroffen werden door de prestaties van Willem Alexander. De protesten van de Lochtenbergers waren niet mals, en het verweer van prins Bernhard idem. De spanning in de klas werd zó groot, dat de aanwezige Britse fotograaf van de zenuwen het fototoestel uit z’n handen liet vallen.

Uiteindelijk bekende de prins dat hij zich misschien een beetje vergist had en werd de vrede gesloten met de toezegging dat het present een mooie plaats zou krijgen op paleis Soestdijk. Enkele uren later stonden alle leerlingen van de Lochtenberg op de paradeplaats voor het Big House om met honderden genodigden op de tribunes prins Bernhard opnieuw toe te juichen, die dat met een grote zwaai beantwoordde.

Tussen het bezoek aan de school en de militaire parade was er voor de prins en zijn gevolg gelegenheid om nog een kort bezoek te brengen aan de Nederlandse bewoners van een van de huizen van de Tetelrathse gemeenschap. Daar werd na aanbellen de deur geopend door een jongen die prins Bernhard meedeelde dat niemand thuis was en moeder naar de kapper. In plaats van het bezoek aan het Nederlandse gezin werd het voor de prins een rondje sightseeing langs de huizen van de internationale gemeenschap van Rheindahlen.

Op tijd terug voor de grote afscheidsreceptie in de Officers Mess, stond prins Bernhard naast een dame met keurig gekapt haar. Het was mevrouw Catalani, nog net op tijd terug van de kapper.

De foto´s van het bezoek die misschien nog herinneringen oproepen, staan HIER.

Groetjes,

Jo Pennings



Geen opmerkingen:

Een reactie posten